Aktivizace pozornosti studenta v ekonomice - Krausová, Martina (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá pozorností a zejména způsobem, jak nejlépe ovlivnit a aktivizovat pozornost adolescentních studentů. A právě k tomuto nám tato práce poskytuje teoretickou základnu. Pro úspěšnou aktivizaci pozornosti adolescentních studentů je nutné znát psychologické zvláštnosti této věkové kategorie. A konkrétně ty jsou popsány v prvním díle teoretické části. V druhém díle je vystihnuta podstata pozornosti, její druhy, její spojení s ostatními psychickými procesy a motivací. Jsou zde zmíněny také činitele, které pozornost ovlivňují, ať pozitivně či negativně, a také vlastnosti podnětů, které pozornost vzbuzují. Díky těmto poznatkům můžeme lépe upravit komponenty vyučovacího procesu (vyučovací metody, organizační formy atd.). Ve třetí části je popsán průběh a výsledky výzkumu, který zkoumal výskyty ztráty pozornosti a s tím i spojenou nudu v hodinách ekonomiky. Dále také zjišťoval využívání aktivizujících metod ve výuce, a také používání moderní didaktické techniky.