Český trh elektronických knih - překážky a možnosti - Šperková, Lucie; Koubský, Petr, 1961-; Brodský, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Diplomová práce Český trh elektronických knih -- překážky a možnosti se zabývá analýzou českého trhu s e-knihami. Cílem je poskytnout komplexní přehled současné situace na trhu z hlediska použitých technologií, distribučních modelů a právní problematiky. Popisuje komerční, volné i nelegální zdroje na trhu, součástí je i popis digitalizačních projektů českých knihoven. Součástí práce je i teoretický úvod do problematiky e-knih a jejich vývoj. Podrobně jsou rozebrány jejich technologie se zaměřením na nejmodernější čtečky s elektronickým inkoustem. Pro srovnání je v práci zanalyzován také americký trh s e-knihami. V analytické části jsou porovnávány jednotlivé portály s e-knihami na trhu, jejich nabídka a uživatelská rozhraní. Na reálném příkladu jsou rozebrány náklady na e-knihu a jejich srovnání s náklady na knihu tištěnou. Ke konci práce jsou navrhnuty alternativní modely distribuce, nároky na založení vlastního portálu s e-knihami, popsány licence Creative Commons a zmíněn současný trend e-periodik. Závěrem navrhuji doporučení zejména pro prodejce na českém trhu, popisuji výhody a nevýhody e-knih z hlediska jednotlivých rolí v distribučním modelu a odhaduji budoucí vývoj trhu. V příloze lze najít srovnání jednotlivých typů elektronického inkoustu, seznam elektronických čteček dostupných na českém trhu a ukázky uživatelských rozhraní vybraných portálů s e-knihami.
Vedoucí práce: Petr Koubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses