Poptávka na trhu wellness služeb v ČR a v zahraničí - Neuwirth, Richard (2012)
Dizertační práce "Poptávka na trhu wellness služeb v ČR a v zahraničí" se zabývá nově vznikající oblastí trhu služeb. Ve vyspělých zemích přispívá sektor služeb nejen k růstu HDP, ale podílí se také na zvyšování životní úrovně obyvatel. Trh wellness služeb by v budoucnu mohl ovlivnit způsob trávení volného času, zvýšit celkovou kvalitu života jednotlivců a přispět ke snížení výdajů na zdravotnictví. V úvodní části dizertační práce je provedena analýza současné situace na trhu wellness služeb v České republice. Jde zejména o pohled některých českých podnikatelů na trh wellness služeb, který je často účelově vnímán pouze jako způsob výdělku, bez ohledu na podstatně širší náplň oboru spojeného se zdravým životním stylem. Pod pojem wellness jsou zahrnovány mnohdy i aktivity, které s oborem vůbec nesouvisejí a snaží se jen využít tohoto názvu pro marketingové účely. Dizertační práce vychází z vlastní definice pojmu wellnes. Tento pojem je definován jako trvalý pocit vyšší kvality života dosažený na základě provozování pohybových i mentálních aktivit a také vnitřní akceptaci zdravého způsobu života. Cílem dizertační práce je zmapování poptávky po těchto službách, konkrétně se jedná o výzkum povědomí veřejnosti o tomto oboru, zjištění postojů veřejnosti k aktivitám, které s wellness souvisejí a získání dalších informací, které jsou zásadní pro rozvoj úspěšných podnikatelských aktivit, zejména pro strategická rozhodnutí v oblasti cenové politiky, vybavení provozoven a kvality poskytovaných služeb. V dizertační práci byly stanoveny tři základní hypotézy: 1. Na základě výzkumu bude možné stanovit kvalifikovanou skupinu zákazníků a určit vybrané aktivity vhodné jako nosná náplň nabízených programů pro klientelu, která je již o oboru informována nebo se již snaží dosáhnou