Specifika politických a ekonomických vztahů Estonska a Ruské federace - Pohunek, Jiří; Voráček, Emil, 1950-; Trejbal, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
V první kapitole práce nabízí stručný teoretický pohled na vztahy mezi malými a velkými státy. Druhá kapitola se zabývá politickými vztahy Estonska a Ruska. Rovněž popisuje vznik nezávislé estonské politické scény včetně ruské reakce na nastalou situaci. Třetí kapitola nahlíží na bezpečnostní dimenzi estonsko-ruských vztahů. Ve čtvrté kapitole dochází k nahlédnutí na problematiku národnostních menšin v Estonsku s důrazem na menšinu ruskou. Celý problém je zasazen do politické, ekonomické, diplomatické a bezpečnostní roviny. Pátá kapitola popisuje vzájemné konflikty mezi Estonskem a Ruskem v nedávné době a jejich důsledky na vnitrostátních i mezinárodních politických scénách. Ekonomické vztahy Estonska a Ruska jsou popsány v šesté kapitole, a to včetně porovnání makroekonomických agregátů a kvantifikace vzájemného obchodu. Součástí je rovněž analýza konkurenceschopnosti daných zemí. Sedmá kapitola popisuje realitu vzájemné preshraniční spolupráce mezi Estonskem a Ruskem.
Vedoucí práce: Emil Voráček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses