Podpůrný nástroj při tvorbě autorských textů - Vondráček, Martin (2012)
Práce popisuje základní možnosti využití vývojové platformy NetBeans Platform pro tvorbu desktopové aplikace a slouží jako úvod do této problematiky. Cílem práce je představení platformy na kompaktním demonstračním příkladu, názorné předvedení vývoje za použití NetBeans Platform na konkrétním zadání a poskytnutí přehledu materiálů k dalšímu prohloubení znalostí. Výklad jednotlivých součástí platformy je proložen postupně vytvářeným příkladem, který nabízí prostor k dalšímu osvojení probíraných témat. Některé principy platformy jsou poté ukázány na kódu ze vzorové reálné aplikace, kterou je nástroj pro správu odborných i literárních textů, poznámek k nim a pojmenovaných entit (postav, míst, pojmů apod.). Analýza a detailní popis tohoto nástroje se nachází v příloze. V příloze je též uveden utříděný přehled stručně komentovaných odkazů na další zdroje informací. Hlavním přínosem práce je ukázka platformy NetBeans na konkrétních ucelených příkladech, které nejsou vytržené z kontextu, a v příloze uvedený přehled dalších studijních materiálů, které zájemce nasměrují k dalším informacím.