Devizový trh a příčiny jeho nestability (na základě analýzy ve vybraných zemích) - Derner, Tomáš (2011)
Předmětem diplomové práce je zhodnotit hlavní příčiny nestabilit devizového trhu ve vybraných zemích. První část práce je věnována shrnutí základních teoretických poznatků o devizovém trhu, jeho organizaci, subjektech a operacích určených k zajištění proti kurzovému riziku. Druhá část práce se zaměřuje na systémy měnového kurzu. Třetí kapitola je zaměřena na vybrané ekonomiky, které jsou zahrnuty do závěrečné analýzy. V analytické části je věnována pozornost vývoji obratu na devizovém trhu vybraných zemí z hlediska charakteru prováděných operací, obchodovaných měn a subjektů. Komparace dynamiky a struktury obratu devizového trhu ve vybraných zemích přihlíží k systému uplatňovaného měnového kurzu. Pro samotnou analýzu provedenou za období 2002 -- 2011 bylo vybráno Švédsko, Dánsko, Maďarsko a Bulharsko.