Hodnocení vlivu větrných elektráren na krajinný ráz - Urbášková, Martina; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je stanovit peněžní ohodnocení změny vizuální stránky krajiny, jakožto důsledku výstavby další větrné elektrárny v obci Maletín. Za vhodnou techniku pro dosažení stanoveného cíle je zvolena metoda podmíněného hodnocení. Za klíčový element této metody je považován pečlivě sestavený dotazník, na jehož základě je provedeno vyčíslení a vyhodnocení sesbíraných dat. Reprezentativní vzorek tvoří 112 domácností a za platební prostředek je zvoleno zvýšení měsíčního účtu za elektrickou energii. V rámci dotazníku je zjištěno, že 54,3 % domácností považuje dopad větrné elektrárny Maletín na krajinný ráz za pozitivní. S výstavbou větrné elektrárny souhlasí necelých 74,3 % domácností a nejčastějším důvodem jejich souhlasu je získání dotací pro obec a výroba čisté energie z větrných elektráren. S výstavbou větrné elektrárny při zvýšení měsíčního účtu souhlasí 28,6 % ze všech domácností bydlících v obci Maletín. Odhad změny blahobytu, tedy zvýšení kvality životního prostředí, vychází z odhadu centrálních hodnoty vypočítaných výběrovými charakteristikami a neparametrickým odhadem. Průměrná ochota domácností platit za výstavbu větrné elektrárny je odhadnuta mezi 77 Kč -- 200 Kč měsíčně.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses