Modifikace zisku v klasických bilančních teoriích - Balek, Luboš (2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou účetního pojetí výsledku hospodaření. Nejprve se věnuje současnému teoretickému i praktickému přístupu k dané problematice především v kontextu stanovení rozdělitelného zisku, pročež jsou také přiblíženy různé koncepce zachování kapitálu a oceňování bilančních položek. Poté v návaznosti na tyto teoretické základy práce rozebírá jednotlivé přístupy tzv. klasických bilančních teorií a poukazuje na jejich výhody a nevýhody v souvislosti s jejich možným využitím v praxi. Práce je doprovázena ilustrativními příklady a zakončena návrhem vlastní metodiky, čerpajícím z popsaných teoretických přístupů.