Aspekty politického a sociálního systému ovlivňující chování v rámci obchodního jednání ČR versus ČLR - Sudíková, Alena (2012)
Diplomová práce se zabývá rozdílným nastavením současného sociálního a politického systému v ČR a ČLR majícím vliv na průběh obchodního jednání mezi českým a čínským obchodním vyjednavačem. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je tvořena dvěma kapitolami a praktická část třemi kapitolami. V první kapitole je na základě sekundárních dat charakterizováno vnímání obchodního jednání a jeho průběhu českým a čínským vyjednavačem. Druhá kapitola popisuje vliv nastavení současného sociálního a politického systému v ČR a ČLR na osobnost českého a čínského vyjednavače, na vybraná období života (potomek, vzdělání, manželství, zaměstnání) a vliv sociálního systému, systému zdravotnictví a důchodového systému na osobnost českého a čínského vyjednavače a témata vhodná pro konverzaci a možná konverzační tabu mezi českým a čínským obchodním partnerem. Třetí kapitola je věnována vlastnímu výzkumu, který byl proveden na základě sběru kvalitativních dat pomocí dotazníkového šetření. Čtvrtá kapitola popisuje výsledky výzkumu. V páté kapitole navrhuji možnost využití nových poznatků.