Zvyšují velké sportovní akce nemocnost zaměstnanců? - Štefánik, Adam (2012)
Pokud jsou výnosy ze sledování sportu během pracovní doby větší než náklady této činnosti, mají zaměstnanci velké nutkání najít způsob, jak by se mohli vyhnout práci a dívat se na sport. Práce na denních datech z let 2004 až 2010 zkoumá velikost vlivu nejsledovanějších sportovních událostí na počet zahájených nemocí zaměstnanců v České republice. V regresních analýzách pro jednotlivá pohlaví byl prokázán významný vliv Letních olympijských her 2004 a 2008 na počet zahájených nemocí mužů i žen, přičemž během těchto LOH nemoc zahájilo o 16 % více mužů a 17 % více žen, než v ostatních dnech. U pozorovaných fotbalových šampionátů a Zimních olympijských her 2006 a 2010 vliv na počet zahájených nemocí nebyl prokázán.