Komparácia menovej politiky FED-u v období Veľkej depresie a hospodárskej a finančnej krízy 2007 - 2009 - Piliarkinová, Eva; Koderová, Jitka; Dohányos, Vojtech; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cieľom diplomovej práce je porovnanie protikrízových opatrení Federálneho rezervného systému v období dvoch najväčších kríz v histórii - Veľkej hospodárskej krízy a hospodárskej a finančnej krízy 2007 - 2009. Obe krízy vznikli na základe špekulačnej bubliny, ktorá sa v prvej menovanej týkala akciového a v druhom prípade realitného trhu USA. Dôsledky spľasknutia týchto bublín mali veľmi negatívny dopad na ekonomiky po celom svete. Odozva na tieto krízy sa v oboch prípadoch dosť odlišovala. Zatiaľ čo v prípade VHK jednal FED pasívne - nedostatočnými nákupmi vládnych dlhopisov na voľnom trhu a nedostatočne rýchlym znížením základnej úrokovej sadzby nedokázal udržať peňažnú zásobu od prudkého prepadu, v prípade súčasnej krízy dokázal neopakovať veľa chýb zo zle aplikovanej menovej politiky v minulosti a snaha o nápravu priniesla očakávanú stabilizáciu finančných trhov. V priebehu roku 2008 FED reagoval na prejavy krízy vytvorením niekoľkých nekonvenčných nástrojov na podporu likvidity rôznych subjektov trhu -- depozitných inštitúcií, primárnych dílerov či trhu komerčných papierov. FED prostredníctvom týchto programov nedopustil prepad peňažnej zásoby a s postupnou stabilizáciou finančných trhov dochádzalo k zrušeniu väčšiny z nich. Okrem dodávania likvidity na trh, FED podporil ekonomiku aj rýchlym znižovaním základnej úrokovej sadzby a uskutočňovaním kvantitatívneho uvoľňovania.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses