Výsledek hospodaření v účetnictví - Junger, Jiří (2012)
Cílem této diplomové práce je přinést ucelené informace o výsledku hospodaření a jeho možném využití. První část je věnována vymezení samotného pojmu výsledek hospodaření, jeho historii a možnostem stanovování. Další část se zabývá srovnání výkazu zisku a ztráty v české legislativě, IFRS a US GAAP. Třetí část obsahuje druhy výsledků hospodaření, výhody a nevýhody a také využití v praxi. Následuje finanční analýza zaměřená pouze na rentabilitu využívající k propočtům zisk. Samostatná kapitola je pak věnována ukazateli EVA.