Bilaterální vztahy ve strategickém trojúhelníku ČLR-USA-Tchajwan - Bednář, Ondřej (2012)
Práce se zabývá bilaterálními vztahy ve strategickém trojúhelníku Čína, Taiwan a USA s přihlédnutím na roli prezidentů jednotlivých státních aktérů v období od přelomu milénia do roku 2012. Autor se snaží analyzovat vývoj bilaterálních vztahů mezi jednotlivými státy ve dvou rovinách, politické a ekonomické. Přihlíží však také na vývoj celkového geoekonomického prostředí v asijsko-pacifickém regionu. Na počátku třetího tisíciletí vztahy USA a Taiwanu díky novém přístupu prezidentu Bushe vzkvétaly, postupně však tato vřelá spolupráce uvadla. Naopak Bush neměl zpočátku příliš vřelý vztah k ČLR, nicméně pod vlivem politických událostí svůj postoj přehodnotil. Prezidentu Obamovi, který nastupoval s mnohem umírněnějším postojem k Číně, se také navzdory mnohým očekáváním nepodařilo vztahy těchto velmocí výrazně pozvednout. Vztahy Taiwan- Čína za prvního taiwanského prezidenta ze strany DPP byly kvůli jeho postojům vůči čínskému znovu sjednocení velmi odtažité. Po jeho vystřídání v roce 2008, kdy se prezidentského úřadu chopil kandidát Kuomintangu, prohlubování vzájemné politické, kulturní i ekonomické spolupráce dosáhlo historické úrovně.