Efektivnost nakládání s textilním odpadem v České republice - Dolejší, Gabriela (2012)
Diplomová práce se zabývá dvěma hlavními způsoby nakládání s použitým textilním materiálem v rámci České republiky. Porovnává textil jako složku komunálního odpadu s textilem jako složkou tříděného sběru. Základní otázkou, kterou si výzkum klade je, zdali není výše nákladů na hospodaření s textilním odpadem v důsledku působení administrativních nástrojů a legislativních opatření příliš vysoká. Prostřednictvím sestaveného modelu nákladových kalkulací obou variant bylo dosaženo výstupů pro jejich porovnání. Analýza výsledků ukázala, že za stanovených vstupních podmínek a předpokladů je systém tříděného sběru i přes své vyšší náklady efektivní. Výsledkem práce jsou navržené možné scénáře sloužící pro optimalizaci nakládání s tímto odpadem a to v kontextu metodologie ekonomické vědy, dostupných dat a základních výzkumných otázek.