Krize reprezentační funkce politických stran v Chile - Beranová, Marie (2012)
Chile se v loňském roce stalo dějištěm velkého počtu protivládních protestů proti kabinetu prezidenta Piňery, z nichž největší síly dosáhly studentské protesty vysokoškoláků. Bakalářská práce se zabývá fenoménem studentských protestů v kontextu stranického systému a politických stran Chile, které v současnosti procházejí krizí reprezentace. Práce v teoretické rovině popisuje stranické systémy a funkce politických stran, především reprezentační funkci politických stran. Empirická část práce nejprve analyzuje současný stav chilského stranického systému, do kterého poté zasazuje protivládní studentské protesty a dále sleduje, jak se s protesty a celkovou krizí vyrovnávají vládní i opoziční koalice. Hlavním cílem práce je zodpovědět otázku, proč se klesající podpora vládního kabinetu nepřeměňuje v nárůst preferencí opozice.