Projekty Transparency International v zemích Visegrádské čtyřky - Kultová, Dana; Vymětal, Petr; Školkayová, Marta, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Korupce je jedním ze závažných problémů dnešní společnosti a je nutné ji aktivně řešit. Tento úkol si klade za cíl i mezinárodní nezisková nevládní organizace Transparency International, která se zabývá mapováním a potíráním korupce v mnoha zemích světa. V první části práce je teoreticky vymezena problematika korupce. Druhá část se zabývá obecně organizací Transparency International a její činností a závěrečná část se věnuje již samotným projektům. Jelikož jsou země Visegrádské čtyřky zeměmi s podobným historickým vývojem a blízkou geografickou polohou, lze tyto země považovat za vhodný vzorek při porovnávání korupčních aktivit a zejména při porovnávání projektů, organizovaných Transparency International a jejími pobočkami. Hlavním úkolem práce je zjistit, zda je sklon ke korupci v zemích Visegrádské čtyřky shodný nebo podobný a Transparency International tak může implementovat své projekty ve více zemích najednou nebo zda je třeba řešit korupci v každé zemi individuálně. V případech, kdy se země potýkají se stejnými korupčními problémy se nabízí otázka druhá a to zda spolu jednotlivé pobočky Transparency International na projektech, kterými je korupce eliminována spolupracují, či nikoliv.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses