Kolonialismus jako faktor vývoje v rozvojových zemích komparace Demokratické republiky Kongo a Tanzanie - Kalousková, Lucie (2012)
Kolonialismus je významným fenoménem dějin mezinárodní politiky a na mnoha místech světa po sobě zanechal hmatatelné stopy. V některých zemích se dodnes jezdí po silnici vlevo, v jiných se platí frankem či šilinkem. Kolonizátoři ale vývoj svých držav často ovlivnili ještě výrazněji, přestože další důsledky zůstávají na první pohled skryté. Bakalářská práce se zabývá právě dopady kolonialismu na Demokratickou republiku Kongo a Tanzanii. Porovnává také jeho vliv na novodobé dějiny těchto dvou nezávislých zemí, ležících v oblasti Velkých jezer v subsaharské Africe.