Role veřejnoprávních médií Krize v ČT - Chmelíček, Jan (2012)
Práce se zabývá krizí ve veřejnoprávním médiu -- České televizi na přelomu let 2000 a 2001, kdy zaměstnanci televize vypověděli poslušnost nově zvolenému řediteli Jiřímu Hodačovi. Zásadní otázkou, kterou práce řeší, je interpretace krize -- existují alternativní vysvětlení příčin a krize samotné ve srovnání s dodnes převažujícím vysvětlením? Diskutuje tak i možnost záměrného vyvolání krize Čtyřkoalicí nebo přímo zaměstnanci televize. Prostřednictvím kontrastování výpovědí aktérů krize a studia materiálů z místa činu práce však ukazuje, že vysvětlení krize jednoduchým závěrem není možné. Studie objasňuje role jednotlivých orgánů významných pro fungování televize, analyzuje zpravodajství znepřátelených týmů a vysvětluje role jednotlivých aktérů během krize. Práce využívá zejména dobových materiálů, televizního vysílání a různých sborníků.