Analýza vlivu preferenčních hlasů při volbách do obecních zastupitelstev - Mareček, Jan; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Práce se zabývá přenosem vzorců volebního chování ze sněmovních na obecní volby v roce 2010. Ve volbách do Poslanecké sněmovny se naplno projevil fenomén tzv. "křížkování čtyř kandidátů zezadu", který vznikl na základě rozličných občanských iniciativ. Využívání preferenčních hlasů se u voleb do PS PČR ukázalo jako velmi efektivní způsob, jakým mohou voliči vyjádřit svou nespokojenost s neustále se opakujícím personálním obsazením. Cílem práce je zjistit, jaký dopad měly výsledky sněmovních voleb na hlasování voličů při volbách do obecních zastupitelstev, které se konaly o pět měsíců později. Text je rozdělen do čtyř kapitol. První pokládá práci teoretický základ rozebírající většinové a poměrné systémy s důrazem na preferenční hlasování. Druhá se zaměřuje na možnosti personalizace volby u jednotlivých typů voleb do zastupitelských orgánů v ČR. Kapitola třetí je pak na pomezí mezi teoretickou a empirickou částí, v níž autor mapuje fenomén personalizace volby do PS PČR z května roku 2010. Závěrečná čtvrtá kapitola sestává z autorovy analýzy vlivu preferenčního hlasování na výsledky voleb do zastupitelstva města Přerova, jejíž výsledky pak umožní zodpovědět stanovené otázky.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses