Hodnocení bonity klienta - Štorkánová, Lenka (2012)
Tato bakalářská práce probírá problematiku hodnocení bonity klienta, tj. schopnost klienta dostát řádně a včas veškerým svým závazkům vůči bankám a ostatním finančním institucím. Základem této práce je rozvést jednotlivé metody a postupy sloužící k ohodnocení bonity klienta využívané v současném bankovním prostředí. V teoretické části jsou definovány důležité pojmy související s danou problematikou finančních rizik a úvěrového procesu, a předvedeny jednotlivá opatření a procesy analýzy schopnosti klienta dostát svým závazkům. Jsou zde popsány přístupy k hodnocení fyzických a právnických osob. V praktické části je představena metodika finanční analýzy, kterou banky často využívají, a v závěru je zaměřena na postupy jednotlivých bank působících v České republice.