Hodnocení bonity klienta - Štorkánová, Lenka; Radová, Jarmila; Coufal, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato bakalářská práce probírá problematiku hodnocení bonity klienta, tj. schopnost klienta dostát řádně a včas veškerým svým závazkům vůči bankám a ostatním finančním institucím. Základem této práce je rozvést jednotlivé metody a postupy sloužící k ohodnocení bonity klienta využívané v současném bankovním prostředí. V teoretické části jsou definovány důležité pojmy související s danou problematikou finančních rizik a úvěrového procesu, a předvedeny jednotlivá opatření a procesy analýzy schopnosti klienta dostát svým závazkům. Jsou zde popsány přístupy k hodnocení fyzických a právnických osob. V praktické části je představena metodika finanční analýzy, kterou banky často využívají, a v závěru je zaměřena na postupy jednotlivých bank působících v České republice.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses