Sociální sítě z pohledu HR - Böhmová, Lucie; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce je zaměřená na sociální sítě a jejich vliv na HR v organizacích při výběru nových zaměstnanců. Teoretická část obsahuje stručný popis historie personalistiky, úvod do sociálních sítí a některých teorií s nimi spojených. Aby se čtenář dobře orientoval v problematice náboru, je v několika kapitolách zmíněna strategie a možnosti inzerce pracovních míst. Následuje podrobná analýza sociálních sítí Facebook, LinkedIn a Twitter a pracovních portálů. V praktické části bude analyzován dotazník a rozhovory s personalisty. Z obou částí potom bude vytvořen závěr, který by měl shrnout celou diplomovou práci. Záměrem je prozkoumat, zda jsou sociální sítě schopny nahradit pracovní portály jako jobs.cz, prace.cz apod. Dále porovnat způsob a formu jakou společnosti prezentují nová/volná pracovní místa na internetu. V neposlední řadě zjistit, jak pracovníci HR v organizacích vidí sociální sítě jako nový nástroj náboru zaměstnanců.
Vedoucí práce: Antonín Pavlíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses