Právní postavení příslušníků třetích zemí v EU - Valentová, Markéta (2012)
Bakalářská práce se zabývá právním postavením příslušníků třetích zemí v EU. Zaměřuje se na právní postavení dlouhodobě pobývajících rezidentů a na právo na sloučení rodiny. Jednotlivé části práce analyzují tato témata ve vztahu k evropskému právu, rozebírají práva a povinnosti příslušníků třetích zemí, které jsou obsaženy v odpovídajících směrnicích, a hodnotí dopad těchto směrnic. Poslední část práce pojednává o problematice cizinců v ČR, řeší otázku jednotlivých pobytových práv cizinců a aplikaci směrnic o právním postavení dlouhodobých rezidentů a o právu na sloučení rodiny v českém právním řádu.