Možnosti získávání informací o uživatelích internetu - Ross, Richard; Měsíček, Libor; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tato práce se zaměřuje na internetovou bezpečnost, dosažení anonymity a vytvoření příručky pro zvýšení obranyschopnosti uživatele. Cílem je nejprve popsat možnosti útoků proveditelných na internetovém uživateli a zároveň popsat koloběh toku informací o uživatelích a jejich využití třetími stranami. Dále je cílem navrhnout způsoby dosažení anonymity na internetu a poskytnout návod na zlepšení obranyschopnosti uživatele. Práce se postupně zabývá vznikem internetu, world wide webu a standardů, což je důležité pro pochopení problematiky dnešní zranitelnosti internetu. Dále práci doplňuje výčet relevantních protokolů modelu ISO/OSI, které se podílí na každodenní komunikaci internetových uživatelů. Poté práce přechází k samotným útokům a to jak na technické bázi, jako například Man-In-The-Middle, tak na sociální bázi, jako například Phishing. Práce se dále zaměřuje na sbírání dat uživatelů třetími stranami a na způsoby, jak tomu zabránit a dosáhnout anonymity na internetu. Závěr práce patří výčtu bezpečnostních opatření pro standardního uživatele internetu, díky nimž je schopen minimalizovat riziko na minimum. Finální kapitola prezentuje vytvořený online blog pro zvýšení informovanosti internetových uživatelů.
Vedoucí práce: Libor Měsíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses