Ochrana spotřebitele ve spotřebitelských smlouvách - Šafrová, Markéta (2012)
Tato diplomová práce se zabývá ochranou spotřebitele ve spotřebitelských smlouvách s tím, že vychází z právní úpravy platné v ČR a vedle toho též legislativy EU, neboť jsou v této oblasti vydány směrnice, které ČR musela implementovat do svého řádu. Nejprve se věnuji obecné charakteristice právní úpravy ochrany spotřebitele společně s jejími prameny. Samotná problematika spotřebitelských smluv je pak rozdělena do tří částí -- za prvé to je obecná část pojednávající o smlouvách jako takových a o pravidlech, jimiž se řídí všechny spotřebitelské smlouvy; následuje zvláštní část obsahující výklad jednotlivých specifických typů spotřebitelských smluv a konečně jsou nastíněny i perspektivy budoucího vývoje v této oblasti. Nemalá pozornost je v práci zaměřena na evropský aspekt úpravy spotřebitelských smluv, přičemž se ukáže, že český zákonodárce má v implementaci mnoho mezer.