Smluvní pokuta a úrok z prodlení jako zajišťovací prostředky - Nováková, Tereza; Švarc, Zbyněk, 1950-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této práce je poskytnout komplexní informace o smluvní pokutě jako o hojně využívaném zajišťovacím prostředku v závazkových vztazích. Pozornost je věnována porovnání úpravy smluvní pokuty v občanském a obchodním zákoníku a nastíněna je rovněž úprava v novém občanském zákoníku. V práci jsou s pomocí zákona a judikatury Nejvyššího soudu ČR podány informace o tom, jak sjednat platnou smluvní pokutu se všemi požadovanými náležitostmi. Druhá část práce je pak věnována institutu úroku z prodlení, a to zejména z hlediska jeho porovnání se smluvní pokutou tak, aby subjekt vstupující do kontraktu byl upozorněn na výhody jednoho institutu před druhým, a naopak si byl vědom i úskalí, která jsou s instituty spojena.
Vedoucí práce: Zbyněk Švarc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses