Problematika fungování potrubní přepravy v rámci světových obchodních operací s plynem a ropou - Shtanko, Elizaveta; Novák, Radek, 1960-; Mervart, Michal, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
V rámci současného intenzivního vývoje světové ekonomiky, výrazně roste integrace strategických odvětví jednotlivých zemí do systému regionálních a mezinárodních síti. Z toho důvodu potenciál potrubní přepravy začíná nabývat zvláštní zahraničně ekonomický a geopolitický význam. Stav a rozvoj této oblasti je objektem zvýšeného zájmu všech stran, které se zúčastní přepravy surovin. Čím více se obchoduje s ropou a plynem, tím více problémů spojených s jejich přepravou se vyskytuje, na které narážejí účastníci přepravního systému. V podmínkách rychle se rozvíjejícího propojení světových ekonomik na regionální úrovni s jeho nesporným odrazem na mezinárodní situaci, naráží fungování již existujícího systému potrubní přepravy a realizace perspektivních projektů výstavby plynovodů a ropovodů na řadu problémů ekonomického, ekologického, technického charakteru spojených s dodávkou strategických energetických produktů na světové trhy. Zároveň se v rámci silné konkurence za výstavby potrubních objektů zvyšuje jejich geopolitický význam.
Vedoucí práce: Radek Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses