Společnost s ručením omezeným - porovnání stávající právní úpravy s úpravou dle zákona o obchodních korporacích - Zahradníček, Jaroslav; Kříž, Radim, 1965-; Hrnčíř, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Vzhledem k rekodifikaci soukromého práva má na území České republiky platit od 1. ledna 2014 nový zákon upravující obchodní společnosti. Cílem této bakalářské práce je porovnání stávající právní úpravy společnosti s ručením omezeným s úpravou dle zákona o obchodních korporacích. Právní úprava společnosti s ručením omezeným má být výrazně změněna, což bude mít mnohé praktické dopady. Jako příklady lze uvést upuštění od koncepce minimálního základního kapitálu, snížení minimálního vkladu na 1 Kč, možnost vydávat cenné papíry na podíl společníka, připuštění více druhů podílů, připuštění možnosti vystoupení společníka ze společnosti, nové způsoby hlasování na valné hromadě včetně kumulativního hlasování, zrušení povinnosti vytvářet rezervní fond, zrušení zákazu řetězení, změny v úpravě společenské smlouvy a mnoho dalších. Zásadní změny jsou rovněž částečně zhodnoceny, aniž je pouze konstatováno jejich zavedení. Je poukázáno i na mnohé legislativní nedostatky, nové (a špatné) formulace v právní úpravě a jiné skutečnosti, které by se neměly v právní úpravě objevovat. Zhodnocena jsou i relevantní přechodná ustanovení a tím dopad nové právní úpravy na společnosti s ručením omezeným, které vznikly dle obchodního zákoníku.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses