Vliv znečištění ovzduší na ceny domů v České republice - Vlček, Martin; Lahvička, Jiří, 1975-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce zkoumá na vzorku 2 000 rodinných domů z šesti měst České republiky (Praha, Brno, Ostrava, Liberec, Plzeň, Ústí nad Labem), jaký je vztah mezi nabídkovou cenou nemovitostí a koncentrací prachových částic PM10 v ovzduší. V práci sestavený a odhadnutý model hedonické ceny byl rozšířen o další kontrolní proměnné, které popisují ostatní determinanty ceny domu. Na základě toho práce dokazuje, že zvýšení koncentrace PM10 o 1 mcg/m3 sníží hodnotu domu o 0,74 %. Meziměstské porovnání ukázalo, že koncentrace PM10 v ovzduší snižuje cenu domů v Ostravě oproti Praze o 12,43 % a v Brně o 0,96 %. Rozdíly v cenách způsobené znečištěním PM10 se pohybují v Praze v rozmezí 0 až 5,3 %, v Brně 0 až 17,73 % a v Ostravě 0 až 22,75 %. Dále práce prokázala, že cena domu klesá s rostoucí vzdáleností od centra, naopak přítomnost garáže cenu domu zvyšuje. Praha jako hlavní město potvrdila, že se jedná o nejvíce ceněnou lokaci na trhu.
Vedoucí práce: Jiří Lahvička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses