Vnitřní migrace osob s vysokoškolským vzděláním v České republice - Jahůdková, Karolína; Krejčová, Nikola, 1974-; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení vnitřní migrace osob s vysokoškolským vzděláním v České republice z hlediska identifikace hlavních migračních trendů a meziregionálních rozdílů v této oblasti. Hlavním zdrojem dat pro vypracování bakalářské práce jsou dostupné statistické údaje za období 1991-2004 a vlastní dotazníkové šetření pro odhad budoucích trendů. V práci jsou použity metody komparace, prosté analogie a deskripce. V teoretické části jsou definovány základní pojmy a charakteristiky vztahující se k problematice migrace a jsou zde popsány ukazatele používané pro analýzu této problematiky. Praktická část je věnována vlastní analýze migrace osob s VŠ vzděláním na krajské úrovni v České republice. Analýza je zde prováděna především na základě migračního salda, indexu efektivnosti migračního proudu a indexu preference migračního směru. V závěru práce jsou identifikovány hlavní migrační trendy, meziregionální rozdíly, klíčové příčiny migrace osob s VŠ vzděláním a je zde také nastíněn budoucí vývoj v této oblasti.
Vedoucí práce: Nikola Krejčová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses