Možnosti porovnávání výkonnosti databázového systému Oracle - Mareček, Aleš (2012)
Tato diplomová práce se zabývá otázkou možností porovnávání výkonnosti databází v prostředí Oracle. Potřeba porovnávání výkonnosti pramení z provádění změn v databázových systémech, kterými mohou být například změny v databázových strukturách či systémech řízení bází dat. Mezi cíle práce patří popsání takových možností a způsobů porovnávání výkonnosti Oracle databází, které s sebou nepřináší žádné dodatečné licenční náklady. Protože získané výkonnostní ukazatele je potřeba dále vyhodnocovat, součástí práce je také návrh a implementace nástroje, který umožňuje analyzování získaných údajů a jejich vyhodnocování prostřednictvím definovaných reportů. Funkcionalita tohoto nástroje je ověřena a demonstrována na datech získaných z reálného provozu. Hlavní přínos této práce spočívá v implementaci zmíněného nástroje, který svojí funkcionalitou umožňuje výrazné ulehčení vyhodnocování výkonnostních dopadů změn, které mají být provedeny v produkční databázi.