Jak ovlivňuje dostupnost MHD cenu bytů? - Zezulka, Stanislav; Lahvička, Jiří, 1975-; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce se zabývá vztahem dostupnosti a kvality hromadné dopravy a cen bytů v Praze a Zlíně. Snaží se zjistit jaký vliv má vzdálenost zastávky MHD na prodejní cenu bytů. Toto zkoumání probíhá na vzorku dat prodejů přes 2000 bytů v roce 2010. Jsou porovnávána dvě rozdílná města Praha a Zlín. Práce se snaží zjistit, zda je rozdílný vliv MHD na cenu bytů ve velkém a menším městě. Pro zkoumání je použita metoda hedonické ceny. Dále je zjišťován vliv přítomnosti jednotlivých typů dopravních prostředků na prodejní ceny bytů. V práci je možné pozorovat rozdílný vliv dostupnosti MHD na cenu bytů v jednotlivých městech. V Praze dostupnost metra zvyšuje cenu bytu o 6,4%. Dále každý metr vzdálenosti od zastávky MHD snižuje cenu o 0,02%. Naopak pro Zlín vychází proměnné zahrnující dopravní obslužnost nevýznamně. Zdá se tedy, že v malém městě nevstupuje dopravní obslužnost tak významně do ceny bytů.
Vedoucí práce: Jiří Lahvička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses