Vliv externích událostí na hodnotu tržní kapitalizace společnosti - Zelenka, Jaroslav (2012)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi externími událostmi (tj. událostmi s dosahem v rámci České republiky, na které firmy nemají významný vliv) a hodnotou tržní kapitalizace společností působících na pražské burze. Analýza časových řad z let 1994 až 2012 dochází k závěru, že byť i ty nejvýznamnější politické, ekonomické aj. události specifické pro ČR mají pouze marginální dopady na hodnotu společností na českém akciovém trhu. Dopady událostí vycházejících zevnitř společností se ukázaly mít dopady na pražskou burzu mnohem zásadnější. Pro investiční rozhodování v kontextu spekulace na výsledky externích událostí je tedy nejvhodnějším doporučním tyto události nebrat v úvahu.