Konkurenceschopnost železnice na trase Ostrava - Praha - Marek, David (2012)
Trasa z Prahy do Ostravy je jednou z hlavních dopravních tepen v České republice. Způsobů, jak se mezi těmito dvěma aglomeracemi dopravit je několik. Cílem této práce je porovnat možnosti přepravy osob mezi danými městy z hlediska ceny, časové náročnosti a pohodlí. Důraz je kladen na porovnání nových železničních dopravců, kteří v současnosti vstupují na tuto trasu. V závěru shrnuji získané poznatky a navrhuji nejlepší varianty přepravy na této trase z hlediska navržených kritérií.