Ekonomická analýza železniční tratě Beroun - Plzeň - Koníček, Ondřej; Pova, Patrik; Richter, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Bakalářská práce zkoumá význam železniční tratě Beroun -- Plzeň pro základní dopravní obslužnost přilehlých obcí okresů Beroun, Rokycany a Plzeň-město. Klade si za cíl dokázat pomocí relevantních ekonomických, časových a kapacitních ukazatelů klíčový význam této dopravní linky pro dojížďku obyvatel spádového území do významných center. Na poznatky ze zdrojů v teoretické části navazuje jejich konkrétní aplikace v části praktické. V práci je podrobně charakterizován přilehlý region i charakter tratě. Popsána jsou všechna sídla, která železniční trať přímo obsluhuje, nebo pro něž má trať dopravní význam, včetně jejich administrativní příslušnosti, počtu obyvatel a nejvýraznějšího směru dojížďky. Vyzdvižena jsou čtyři základní centra regionu podél trati -- Beroun, Hořovice, Rokycany a Plzeň. Jsou analyzovány náklady na dojížďku z vybraných obcí do těchto center v podobě železničního a autobusového jízdného i v podobě nákladů na individuální automobilovou dopravu. Tyto náklady jsou zkoumány jak pro dojížďku jednorázovou, tak pro dojížďku pravidelnou (měsíční). Hustota provozu na trati je popsána intervaly jednotlivých vlakových spojů a jejich časovou polohou v rámci dne i v rámci dní v týdnu. Rozlišeny jsou osobní vlaky a rychlíky. Kromě cenových nákladů na cestování jsou analyzovány také náklady časové při využití jednotlivých druhů dopravy. Pozornost je také věnována problematice integrovaných dopravních systémů v oblasti -- konkrétně Integrované dopravě Plzeňska a Středočeské integrované dopravě. Analyzovaná data jsou čerpána z tarifních podmínek jednotlivých dopravců (cenové podmínky), z kartografických podkladů (vzdálenosti), z databází Českého statistického úřadu (obyvatelstvo) a z internetových zdrojů věnujících se problematice osobní železniční dopravy (řaze
Vedoucí práce: Patrik Pova
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses