Zamestnávanie cudzincov v Českej republike - Kušmírek, Michal (2011)
Hlavnou témou tejto práce je imigrácia pracovných síl a zamestnávanie cudzincov v Českej republike. Práca vychádza z ekonomickej teórie a popisu súčasnej právnej úpravy vrátane jej predpokladaného smerovania, ktoré doplňujú analýzy založené na údajoch Českého štatistického úradu a jednotlivých ministerstiev. Cieľom tejto práce je vyvrátiť predsudky o negatívnych dôsledkoch imigrácie a to predovšetkým tej za účelom ekonomickým a posúdiť situáciu v oblasti zamestnávania cudzincov z hľadiska všetkých zúčastnených strán, t.j. štátu ako tvorcu legislatívneho prostredia, v ktorého rámci medzi sebou môžu ostatné subjekty pracovnoprávne vzťahy zakladať, ďalej zamestnávateľov a to ako z hľadiska povinností, ktoré im určuje zákon pri zamestnávaní cudzincov, tak i možností, ako týchto ľudí zamestnať a v neposlednom rade sa práca zameriava na postavenie samotných cudzincov, ktorí sú bezpochyby najzraniteľnejšou skupinou.