Systémový model řízení organizace - Černý, Michal (2012)
K tomu, aby organizace úspěšně existovaly, je nezbytné, aby docházelo k plnění jejich stanovených cílů. K zajištění splnění těchto cílů je nutné organizace vhodně řídit. V dnešní rychle se měnící době je jednou ze stěžejních oblastí manažerské práce použití různých nástrojů k podpoře řídících a rozhodovacích činností. Mezi tyto nástroje patří i tvorba modelů a následné provádění simulací. Modely poskytují možnost experimentovat s různými variantami rozhodnutí, a tím tak vytváří východiska pro stanovení vhodných politik a strategií. A právě tyto jejich vlastnosti je možné využívat při řízení organizací. K tvorbě modelů existuje mnoho různých přístupů včetně systémového přístupu, jehož součástí je i systémová dynamika. Úkolem práce bylo vytvoření rámce pro tvorbu systémového modelu řízení libovolné organizace, jenž by pomohl manažerům při řízení organizací. K jeho naplnění došlo v práci prostřednictvím vytvoření obecného modelu prvků organizace, popsáním jejich možných vazeb a vytvořením metodiky tvorby systémového modelu organizace.