Ruská soft power - příklady užití - Samková, Barbora (2011)
Zahraniční politika Ruské federace je spojována zejména s uplatňováním hard power prostředků. Cílem diplomové práce "Ruská soft power -- příklady užití" je zjistit, zda se Ruská federace ve své zahraniční politice snaží aplikovat soft power tak, jak ji definuje J. Nye. Práce je rozdělena do 3 kapitol. První kapitola teoreticky vymezuje pojmy soft power a veřejná diplomace. Ve druhé kapitole je analyzován zahraničně-politický vývoj v Ruské federaci; hlavní část této kapitoly definuje zdroje ruské soft power, dělené na kulturu, politické hodnoty a zahraniční politiku. Třetí kapitola aplikuje užití ruské soft power na postsovětský region a dále ho rozvíjí na konkrétní případové studii Gruzie. V závěru diplomové práce by mělo být zřejmé, zda Ruská federace zdroje soft power používá, jaké volí prostředky k jejímu šíření a zda se jí soft power daří nově uplatňovat i v Gruzii.