Srovnání řešení BI na bázi SaaS - Košata, Václav (2012)
Diplomová práce je zaměřena na specifický způsob distribuce aplikací Business intelligence na bázi Software as a Service. Odlišný koncept otevírá možnosti hlavně malým a středním podnikům, které si robustní a drahé řešení nemohou dovolit. Teoretická část práce přináší úvod do oblasti formou popisu základních charakteristik systémů BI a cloudových aplikací. Dále je věnován prostor popisu zvolených kriterií pro srovnání, které zohledňují specifika aplikací poskytovaných jako služba. V praktické části jsou vyzkoušena vybraná řešení Belladati, Zoho Reports a Bime z pohledu integračních, analytických a reportovacích funkcí. Ústřední kapitolou celé práce je srovnání produktů na základě vybraných kriterií. Hlavním přínosem práce je objevení silných a slabých stránek jednotlivých řešení, které byly nalezeny v průběhu praktického testování na zkušebních datech. Výsledkem srovnání proto není nalezení nejlepšího produktu, ale vyzdvihnutí specifických vlastností. Výstup práce může sloužit jako podkladový materiál při výběru cloudové BI aplikace.