Manažerský simulátor pro podporu rozhodování zdravotnického zařízení - Veselý, Petr (2012)
Moje diplomová práce si klade několik cílů. Prvním z nich je provést rešeršní činnost teoretické báze manažerských simulátorů a managementu ve zdravotnictví za účelem vytvoření přehledu o těchto dvou tématech. Zdravotnictví je velmi výjimečným oborem, proto jsem si jako další cíl vytyčil najít specifika managementu ve zdravotnictví. Dalším cílem mé diplomové práce je vytvoření manažerského simulátoru s využitím softwaru Powersim. Vytvořený manažerský simulátor je použit jako modelovací nástroj pro simulaci procesů a chování vrchní či staniční sestry v rámci jednotlivých směn se zaměřením na vytíženost podřízených sester i nadřízené samotné. Simulátor je vytvořen jako systém pro podporu rozhodování. Simulátor byl testován a konzultován na gastroenterologickém oddělení Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Jedním z cílů je také zpřístupnit problematiku systémového myšlení a její aplikaci na řízení. S využitím přístupů systémové dynamiky se případová studie snaží najít vhodná doporučení pro nižší úrovně managementu ve zdravotnických zařízeních obecně. Posledním cílem je vytvoření testovacího scénáře, k ověření funkčnosti simulátoru a testování hypotéz, ze kterých vzejde doporučení pro nemocniční oddělení.