Srovnání platformy IBM Cognos BI s Pentaho - Lelek, Roman (2012)
Ve světě business intelligence existují dva různé typy platforem -- komerční a open source. Hlavním cílem této práce bude porovnat zástupce obou skupin, a to IBM Cognos BI verze 10 a Pentaho BI Suite 4.1. Práce se zaměřuje na teoretické porovnání obou platforem dle stanovených kritérií i na praktické použití v modelovém příkladu společnosti MATASTAV. V úvodu práce je vymezeno její téma, hlavní cíle a přínos. Dále jsou definovány základní pojmy, které se vyskytují na dalších stránkách této práce. Výchozí situace je vymezena modelovým příkladem společnosti MATASTAV. Následně jsou představeny obě porovnávané platformy a stanovena kritéria a vybraná metoda porovnávání. V dalších částech práce jsou platformy teoreticky a následně prakticky porovnány. V závěru jsou prezentovány výsledky získané z obou porovnání. Přínos práce spočívá v praktickém porovnání obou řešení na modelovém příkladu včetně zachycení osobních zkušeností a jejich využití při řešení problémů.