Systém DRG - Vraná, Lenka (2012)
Tato práce se zabývá popisem klasifikačního systému DRG (Diagnosis Related Groups) a jeho využitím pro financování zdravotní hospitalizační péče. Cílem této práce je podat ucelený přehled o možných způsobech využití systému DRG, popsat postup výpočtu ukazatelů sloužících pro určení výše úhrad za hospitalizační péči v roce 2012 a navrhnout některé další úpravy algoritmu výpočtu pro vhodnější zpracování údajů v příštích letech. První část této diplomové práce je teoretická a zabývá se především historií klasifikačního systému DRG a vysvětlením základních pojmů a postupů výpočtu. V druhé části je detailně popsán datový soubor, na základě kterého probíhal výpočet úhrad za hospitalizační zdravotní péči pro rok 2012, postup jeho zpracování (konkrétně fáze výpočtu relativních vah DRG) a také možnost automatizace celého řešení.