Nové trendy diplomacie - good governance - Ďurková, Petra (2012)
Tato diplomová práce se zabývá domněnkou, zda je multilaterální diplomacie možným prostředkem pro prosazování dobrého vládnutí. V první části je objasněn vznik, definice i kritika koncepce good governance. Další část se zaobírá proměnami diplomacie a mezinárodních vztahů po studené válce. Diplomacie v současné době musí reagovat na globalizaci, interdependenci, technologický rozvoj, změnu mezinárodního prostředí či nárůst počtu aktérů mezinárodních vztahů. Poslední část práce je věnována multilaterální diplomacii, mezinárodním organizacím a především jejich propojení s good governance. Na základě svých poznatků jsem v práci došla k závěru, že multilaterální diplomacie může být vhodným nástrojem i k prosazování cílů dobrého vládnutí a spravování státu. Nejlepším prostorem pro využití multilaterální diplomacie jako prostředku pro prosazování good governance jsou mezivládní organizace.