Reorganizace jako způsob řešení úpadku a jeho ekonomické a právní souvislosti - Košut, David; Smrčka, Luboš; Schönfeld, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je zanalyzovat jednak právní úpravu týkající se reorganizací podle zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů a jednak reorganizaci z pohledu ekonomického (např. čas nutný k reorganizaci, výtěžnost pro věřitele v porovnání s konkursem). V práci je také provedena analýza podniků, u nichž byla mezi léty 2008 a 2011 povolena soudem reorganizace. Analýza spočívá ve zjištění časového průběhu reorganizace, zjištění velikosti obratu, počtu zaměstnanců apod. Mezi metody, které byly v práci použity, patří především metoda analyticko-deskriptivní, hodnotící a metoda komparace. Hlavním zdrojem informací byla data o reorganizovaných podnicích zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Podle výsledků lze obecně říci, že reorganizace je pro věřitele výhodnější než konkurs, hlavně díky rychlosti a velikosti výtěžku, avšak věřitelé musí počítat s určitými riziky, které by se měli snažit eliminovat.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses