Zachycení volebního cyklu v zadávání veřejných zakázek vybraných obcí - Buriánek, Tomáš; Pavel, Jan, 1978-; Holubářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu volebního cyklu na zadávání veřejných zakázek ve vybraných městech. V první části jsou shrnuty a porovnány teoretické poznatky o politických cyklech a dosavadní výzkumy. Na základě hlavních teorií jsou sestaveny 3 hypotézy. První hypotéza předpokládá, že zastupitelé se chovají oportunisticky a před volbami roste počet a velikost veřejných zakázek. Druhá hypotéza předpokládá snížení těchto veličin po volbách. Třetí hypotéza se zabývá strukturou veřejných zakázek a předpokládá významný nárůst počtu a velikosti veřejných zakázek na stavební práce před volbami. Ve druhé části práce jsou vytvořeny ekonometrické modely, které testují míru vlivu voleb na vývoj vybraných veličin. Zkoumané veličiny jsou počet zakázek a velikost zakázek. Datová základna obsahuje veřejné zakázky 41 měst od roku 2004 do roku 2012 a je rozdělena čtvrtletně. Výsledkem tohoto výzkumu je zjištění míry vlivu voleb na veřejné zakázky a potvrzení výzkumných hypotéz.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses