Analýza vztahu mezi ziskovostí firem a úspěšností v získávání veřejných zakázek ve vybraném odvětví - Čechová, Lenka (2012)
Tato práce se zabývá analýzou ziskovosti firem z ICT odvětví úspěšných na trhu veřejných zakázek. Analýza zkoumá, zda jsou tyto firmy ziskovější než ICT společnosti, které za období 2006-2010 žádné veřejné zakázky neevidují. Ziskovost je posuzována na základě čtyř ukazatelů ziskovosti, a to rentability tržeb, nákladů, aktiv a vlastního kapitálu. Práce je obsahově rozdělena do dvou hlavních částí. Teoretická část je věnována charakteristice veřejných zakázek, představení ICT sektoru a specifikům veřejných zakázek v oblasti ICT. Druhá část je prakticky orientovaná. Skládá se z vymezení datové základny obou skupin firem a ze samotné analýzy, která je založena na statistických metodách korelace a regrese. Výsledkem tohoto výzkumu je srovnání ziskovostí obou skupin firem a odhad regresního modelu vyjadřujícího vliv různých faktorů na velikost ukazatelů ziskovosti.