Společenství vlastníků jednotek a bytová družstva z účetního a daňového hlediska - Krofiková, Jana (2012)
Diplomová práce se věnuje popisu dvou subjektů zřízených ke správě a údržbě bytového domu -- společenství vlastníků jednotek a bytového družstva. Od vysvětlení procesu založení a vzniku těchto právnických osob se dostává přes zákonné definice k charakteristice a uplatnění účetních metod a postupů v praxi. Dále se zabývá daňovou povinností účetních jednotek vzniklých za účelem správy a údržby bytového domu a pozemku a jejím rozborem. Závěrečná část práce stručně popisuje účetní závěrku, vznik společenství vlastníků jednotek v domě spravovaném bytovým družstvem a navrhuje vhodná řešení k problémům, jež v účetnictví těchto subjektů nastávají.