Stanovení hodnoty společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s. - Kulda, Jakub (2012)
Cílem diplomové práce je odhad tržní hodnoty společnosti Vinselekt Michlovský a.s. k 1. květnu 2011, kterou by měl být ochoten zaplatit běžný zájemce na trhu. V rámci práce byla provedena strategická analýza trhu s vínem v České republice včetně vymezení všech faktorů, které daný trh ovlivňují. Prostřednictvím finanční analýzy byla posouzena finanční stabilita a výkonnost podniku, které potvrdily princip going concern, na jehož základě bylo rozhodnuto využít pro ocenění podniku některou z výnosových metod. Při odhadu nákladů na kapitál byl použit iterační postup pro vyladění kapitálové struktury podniku. Na závěr diplomové práce byla stanovena tržní hodnota podniku pomocí výnosové metody DCF Entity.