Modely zlepšování procesů testování softwaru a zajištění kvality - Došek, Tomáš (2012)
Testování často představuje 35 až 50 procent nákladů projektů vývoje softwaru, přesto bývá úloha testování podceňována. Vysoké náklady, které jsou na testování vynakládány, jsou důvodem pro hledání systematických přístupů pro zajištění efektivity procesů testování. Modely zlepšování procesů testování a zajištění kvality softwaru (software quality assurance) takové přístupy nabízí. Těmito modely se zabývá tato diplomová práce. Zavedení modelů zlepšování procesů může být nákladnou dlouhodobou aktivitou. Je proto třeba hledat důvody, proč je důležité takové modely používat. Důvody a motivy použití modelů zlepšování demonstruje první část práce. Ukázalo se, že testování svým historickým vývojem dospělo do stavu, kdy zahrnuje tak široký rozsah teorie, že podniky mají problém poznatky vstřebat a učinit tak procesy testování efektivními. Modely zlepšování procesů tak nabízí řešení tohoto problému. Tato práce je zaměřená zejména na model Test Maturity Model Integration (TMMi), který důkladně analyzuje, hledá možnosti a omezení jeho využití, a shrnuje existující zkušenosti s modelem. Protože TMMi nedefinuje praktický postup (metodu) pro ohodnocení procesů dle modelu, v této práci je taková metoda navržena. Návrh metody pomůže podnikům v použití modelu. Vedle modelu TMMi práce poskytuje úvod do dalších tří modelů: Test Process Improvement (TPI), Capability Maturity Model Integration (CMMI) a Critical Testing Processes (CTP). Všechny čtyři modely jsou podrobeny srovnání na základě stanovených charakteristik. Výsledky srovnání jsou nakonec vyhodnoceny za účelem zjištění, pro jaké situace jsou jednotlivé modely vhodné. Srovnání pomůže podnikům při volbě vhodného modelu pro jejich potřeby.