Audit projektů public-private partnerships - Bubeník, Martin; Králíček, Vladimír, 1952-; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem disertační práce je rozpracování koncepčních přístupů k auditu PPP projektu jako východisko z komparativní analýzy rozdílů mezi přístupy k auditu -- auditem legality, finančním auditem a výkonnostním auditem. Tím, že hranici mezi jednotlivými smluvními stranami PPP projektu není možné obecně vydefinovat, poskytuje financování metodou PPP projektu dále prostor pro komparaci auditu ve veřejném a soukromém sektoru. Aktuálnost tématu je dána fiskálními problémy nejen v evropských zemích, kdy většina zemí hledá cestu k rozšíření rozpočtového omezení zapojením soukromého sektoru v podobě PPP projektů. Proto jsou PPP projekty ve světě čím dál více vyhledávanou formou financování. Každý nový ministr financí zahrnuje jako možný zdroj rozšíření rozpočtového omezení prostředky soukromého sektoru -- PPP projekty. PPP projekty však představují velké, dlouhodobé investiční akce, kdy je investováno velké množství prostředků na dlouhé časové období. To v korupčním prostředí, s reálnou hrozbou vládních selhání, kde dodavatel má díky lepší informovanosti téměř monopolní postavení, představuje velké fiskální riziko. Toto riziko trvá mnoho let a je spojeno s poskytováním rozsáhlých státních záruk s nejistým ekonomickým a celospolečenským přínosem, při čemž dochází k podvazování rozpočtu budoucích generací. Projekt PPP lze odsouhlasit, jen pokud zdroje jsou užity efektivně v souladu s celospolečenským konsensem a tempo růstu ekonomiky a veřejných příjmů trvale převyšuje reálnou úrokovou míru z veřejného dluhu. K tomu, aby byly tato forma financování transparentní měla by být mj. pravidelně auditovaná.
Vedoucí práce: Vladimír Králíček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations